10 Грешки в дизайна на презентацията, които трябва да се избягват (с примери)

Един от най-важните аспекти на успешното представяне е създаването на ефективно слайдшоу. За съжаление, това е част, която повечето професионалисти често пренебрегват или не им обръщат внимание.

Ето защо повечето от лошите дизайни на презентации споделят модел. Обикновено се правят с помощта на шаблоните за PowerPoint по подразбиране. Те използват същите шрифтове по подразбиране като всяка друга презентация. Те също включват страшни стокови снимки. И се опитайте да наберете колкото е възможно повече информация в един слайд.

Забелязахме всички тези грешки и още повече, докато изследвахме някои от най-популярните презентации на SlideShare. Те бяха слайдшоу с хиляди и дори милиони гледания. Но те бяха пронизани от грешки и недостатъци.

В това ръководство ви показваме как тези грешки могат да бъдат вредни, както и ви даваме съвети как да ги избегнете. Разбира се, ние се постарахме да включим и някои примери.

Разгледайте шаблони на PowerPoint

1. Добавяне на твърде много слайдове

Една от най-големите грешки, които можете да направите при проектирането на презентация е добавянето на твърде много слайдове. Това не само прави презентацията ви ненужно дълга, но и може да повлияе на ангажираността на аудиторията. След няколко слайда аудиторията ви със сигурност ще загуби интерес към вашата презентация.

Ранд Фишкин е известен предприемач в маркетинговата индустрия. Това е едно от неговите презентации, които получиха над 100 000 гледания. И разполага с 95 слайда. Вярваме, че можеше да генерира повече мнения, ако беше направил презентацията по-кратка.

Презентация с 95 слайда е малко надценка, дори когато е направена за онлайн платформа като SlideShare.

Решение: Следвайте правилото 10/20/30

Правилото 10/20/30 е концепция, въведена от експерта по маркетинг Гай Кавасаки. Правилото препоръчва да ограничите презентацията си до 10 слайда с продължителност само 20 минути и да използвате размер на шрифта от 30 точки.

Въпреки че правилото гласи да ограничите презентацията до 10 слайда, е напълно добре да проектирате 20-слайдова презентация или дори такава с 30 слайда. Просто не го влачете твърде много.

2. Претоварване с информация

Статистическите данни и данните от изследванията са важни за подкрепа на вашите претенции. Дори в презентациите си можете да включите статистически данни и данни, за да добавите повече валидност и авторитет. Трябва обаче да помните и да не го прекалявате.

Добър пример е тази популярна презентация SlideShare с повече от 1 милион гледания. Тъй като това е слайдшоу за технически доклад, той включва много статистически данни и данни. Но дизайнерът е направил грешката, като се е опитал да включи твърде много данни във всеки слайд в презентацията.

Ако това слайдшоу трябваше да представи на голяма аудитория в голяма зала, по-голямата част от публиката дори няма да може да го прочете без бинокъл.

Решение: Визуализирайте статистиките и данните

Чудесен начин за представяне на данни е визуализирането им. Вместо да добавяте числа и дълги абзаци от текст, използвайте диаграми и графики, за да ги визуализирате. Или използвайте инфографика и илюстрации.

3. Избор на грешни цветове

Колко време ви отне да прочетете заглавието на този слайд? Вярвате или не, изглежда напълно еднакво през цялото слайдшоу.

Най-голямата грешка на този дизайн на презентацията е използването на изображения като фон. След това използването на цветове, които не подчертават текста, го влоши още повече и направи текста напълно нечетлив.

Решение: Създайте цветна палитра

Уверете се, че стартирате дизайна на презентацията си, като подготвите цветова палитра. Той трябва да включва първични и вторични цветове, които използвате през всеки слайд. Това ще направи дизайна на вашата презентация да изглежда по-последователен.

4. Използване на ужасни шрифтове

Шрифтовете играят ключова роля за подобряване на четимостта не само в презентации, но във всички видове дизайни. Вашият избор на шрифт е достатъчен за аудиторията да прецени дали сте професионалист или любител.

В този случай слайдът говори сам за себе си. Не само изборът на шрифт е ужасен, но без никакво разстояние между абзаците, целият слайд и презентацията трудно се четат. Как тази презентация генерира над 290 000 гледания? Никога няма да разберем.

Решение: Избягвайте шрифтовете по подразбиране

Като правило, опитайте се да не използвате шрифтовете по подразбиране, инсталирани на вашия компютър. Тези шрифтове не са предназначени за професионална работа. Вместо това помислете дали да използвате персонализиран шрифт. Има хиляди безплатни и премиум шрифтове с страхотен дизайн. Използвай ги!

5. Добавяне на изображения от Google

Можете да разберете само като погледнете този слайд, че този човек използва изображения от Google Търсене. Изглежда дизайнерът лениво изтегля изображения от търсенето с Google и копира екрана върху изображението. Без дори да отделяте време за подравняване на екрана, за да пасне на устройството или премахване на белия фон на изображението.

Или вероятно е добавил бял фон към изображенията, след като е осъзнал, че черният iPhone се смесва с черния фон. Повечето изображения, използвани в това слайдшоу, също са доста ужасни.

Решение: Използвайте висококачествени макети и изображения

Решението е просто. Не използвайте изображения от Google! Вместо това използвайте висококачествени изображения от сайт за безплатни изображения или използвайте първокласен източник. Освен това, ако искате да използвате устройства в слайдове, не забравяйте да използвате шаблони за макет на устройства.

6. Лошо форматиране на съдържанието

Има много неща, които не са наред с това слайдшоу. Използва ужасни цветове с грозни шрифтове, размерите на шрифта също са твърде големи, неравномерни форми и списъкът продължава.

Едно нещо, което трябва да запомните тук, е, че въпреки че приложения като PowerPoint и Keynote ви дават много възможности за рисуване на форми и цветова палитра с неограничен избор, не е нужно да ги използвате всички.

Решение: Използвайте минимална и последователна подредба

Планирайте оформление на съдържанието, което да се използва с всеки слайд на вашата презентация. Използвайте минималистично оформление на съдържанието и не се страхувайте да използвате много бяло пространство във вашите слайдове. Или можете да използвате предварително направен шаблон PowerPoint или Keynote с по-добър дизайн.

7. Писане на дълги абзаци

Добавянето на дълги абзаци текст в слайдове никога не е добър начин да представите идеите си пред аудитория. В крайна сметка за това е речта. Слайдовете обаче трябва да са само обобщение на това, което се опитвате да убедите аудиторията си.

Не правете грешката да пишете дълги абзаци, което превръща слайдшоуто ви в документ. И по-важното е, че не четете от слайдовете.

Решение: Дръжте го кратко

Както каза авторът Стивън Кийг, „никоя публика никога не се е оплакала от презентация или реч, че е твърде кратка“. Необходимо е умение да се обобщи идея само с няколко думи. Винаги трябва да се опитвате да използвате по-кратки изречения и много заглавия, заглавия и точки от куршуми във вашите слайдшоу.

8. Не използвайте изображения

Цялата тази презентация няма нито едно изображение в нито един от слайдовете си, с изключение на логото на компанията. Изображенията са чудесен начин да поддържате пълната си ангажираност на аудиторията с вашите презентации. Някои експертни говорители дори използват изображения, за да добавят и хумор.

Поговорката „снимката струва хиляда думи“ е популярна по причина. Вместо да пишете дълги абзаци с 200 думи, използвайте изображения, за да обобщавате съобщения, а също и да добавяте контекст.

Решение: Използвайте икони, илюстрации и графика

Не винаги е необходимо да добавяте снимки или изображения, за да направите презентациите си по-привлекателни. Вместо това можете да използвате други видове графики и цветни икони. Или дори илюстрации и инфографика, за да направите всеки слайд по-забавен.

9. Проектиране на повтарящи се слайдове

Тази презентация за Интернет тенденциите е един от най-популярните слайдшоу в SlideShare с повече от 4 милиона гледания. Ако преминете през слайдовете, ще забележите, че цялата презентация е изпълнена само с диаграми и графики.

Вашата аудитория лесно ще се отегчи и ще загуби внимание, когато презентацията ви има твърде много слайдове, съдържащи един и същ тип съдържание.

Решение: Използвайте микс от съдържание

Уверете се, че използвате различни видове съдържание в слайдовете. Добавете текст, изображения, форми, икони и други елементи, за да създадете всеки слайд по-привлекателен от другия.

10. Използване на сложна инфографика

Въпреки че изображенията и графиките са чудесни за визуализиране на данни, важно е да използвате правилните дизайни, за да покажете данните, без да обърквате аудиторията.

Например, това слайдшоу, направено от HootSuite, е изпълнено със статистика и данни. Повечето от тях изглеждат добре. С изключение на няколко слайда, които включват сложни дизайни, пълни с информация навсякъде.

Решение: Дизайн по-проста графика

Има много страхотни онлайн инструменти, които можете да използвате, за да проектирате свои собствени инфографики и визуализации. Използвай ги. Но също така не забравяйте да използвате по-прости дизайни, които са по-лесни за разбиране за всички аудитории.

В заключение

Няма такова нещо като перфектния дизайн на презентацията. Всяко слайдшоу има своите недостатъци. Но ако се научите да избягвате често срещаните грешки, ще имате много по-голям шанс да спечелите аудиторията си и да изнесете по-ангажираща презентация.

Ако нямате опит в проектирането на слайдшоу, помислете за избор на един от шаблоните на PowerPoint на пчелите или най-добрите Keynote шаблони. Те разполагат с дизайни, направени от професионалисти и няма да се налага да се притеснявате да правите грешки отново.

© Copyright 2023 | computer06.com